10 Nisan 2008 Perşembe

MİRİK KÖFTESİ

Hastalığım süresince beni merak eden, geçmiş olsun dilekleriyle moral veren herkese tekrar teşekkür ederim...İyi ki varsınız...

Bu hafta biraz daha iyiyim, en azından artık fısıltıyla değil de kısık bir sesle konuşuyorum:-)) Ama yeni bir tarif yazacak gücü bulamadım kendimde, ben de araya konuk aşçı alayım dedim (böylece eski blogumdaki tarifleri de aktarmış olacağım ;-)))
İlk konuğum halam ve bizim ayıla bayıla yediğimiz mirik köftesi...Halacığımın ellerine sağlık...

Benim baba tarafım Sivas’lıdır. Bu tarif de rahmetli babaannemin bize yaptığı, çok severek yediğimiz bir yemeğe ait. Babaannem ne zaman istesek yoğurması zahmetli olmasına rağmen bizi kırmaz ve yapardı mirik köftesini. Şimdilerde çocuklarımın da çok severek yedikleri bu yemeği sevgili halam yapıyor bize. Ne yalan söyleyeyim ben henüz yapmayı denemedim, halacığım her istediğimizde yapıyor, biz de afiyetle yiyoruz.

Eskiden, yakın çevremde bir yemeği çok güzel yapan biri varsa o yemeği yapma işini ona bırakır ben yeme işini üstlenirdim. Ama annemi kaybettikten sonra artık akıllandım, öğrenmem gerekenleri ertelemiyorum, yarının ne getireceği hiiiç belli olmuyor çünkü.
İşte bu yüzden ben de halam köfteyi yaparken baş ucuna oturdum, onun göz kararı yaptığı köfteyi ölçülendirmeye çalıştım. Bu arada köftenin adının nerden geldiğini de sordum.
Mirik köftesi Sivas’a özgü bir yemekmiş. Mirik fakir, yoksul anlamına gelirmiş, bu köfteye de, içinde et bulunmadığı için bu isim verilmiş. Doğrusu yoksul olmanın damak zevkinden de yoksun olmayı gerektirmediğine çok iyi bir kanıt bu köfte.
İşte ailecek büyük bir zevkle yediğimiz mirik köftesinin yapılışı.

Malzemeler;
½ kg ince bulgur
1 büyük soğan
yoğurt
2 kaşık salça
tereyağ
3 diş sarımsak
tuz, karabiber
dereotu
maydanoz
2 avuç un (halamı kızdırmamak için elinden alıp ölçemedim ama kıvama göre unu ayarlamak gerekiyor zaten)

Bulgur yıkanır, içine ince doğranmış maydanoz ve dereotu eklenir. Soğan rendelenir, bulgura ilave edilir ve yoğrulur. Arada az su ilave ederek yoğurmaya devam edilir. İki avuç unumuz ilave edilir, biraz daha su ilave edilip yoğurmaya devam edilir (çiğ köfte yapar gibi yoğrulur da yoğrulur) Hafif vıcık ama şekil verilebilecek kıvama gelince ister misket gibi ister biraz uzunca şekil verilir.
Köfteler mantı gibi haşlanır. Tabağa alındıktan sonra üzerine sarmısaklı yoğurt ve tereyağlı salçalı sos ile servis edilir. Afiyetle yenir.




17 yorum:

kizilciksurubu dedi ki...

Cok lezzetli görünüyor,ellerine saglik.Sevgiler.

emineninemekleri dedi ki...

Sibelim, canim ellerine saglik inan cok leziz görünüyor.

Kocaman öpüyorummmmmmmmmm
Emos

Selcen dedi ki...

Canım tekrar geçmiş olsun kendine iyi bak:)
Mirik köftesini ise çok severim nefis görünüyor. Halacığının ellerine sağlık sizede afiyet olsun.
Sevgiler...

Yaren dedi ki...

Sibel ablacim daha hala gecmedimi rahatsizligin,cok gecmis olsun,acil sifa diliyorum canim cok üzüldüm:(Yemegin de cok nefis görünüyor mmm ellerine saglik canim,afiyetler olsun.Sevgiyle kal :)

yemek güncesi dedi ki...

selammlarr mmm enfes görünüyorr değişik bir tarif harika olmuş ellerinize sağlık hayırlı cumalarr güzel ve mutlu hafta sonları

Lezzet Gemisi dedi ki...

ÇOK LEZİZ GÖRÜNÜYOR. HALANIN ELLERİNE SAĞLIK. YALNIZ MERAK ETTİĞİM BİR ŞEY VAR.. PİŞİRİLİYOR MU, PİŞİRİLMİYOR MU.. HAYIRLI CUMALAR VE ARDINDAN KEYİFLİ BİR HAFTA TATİLİ DİLERİM CANIM. SEVGİLER...

SİBEL'İN TARİF DEFTERİ dedi ki...

Güzel yorumlarınız ve dilekleriniz için teşekkür ederim.
Özlemciğim sayende yazının son satırını eklemediğimi farkettim:-))) Hastalığıma verin:-)) şimdi ekleyip düzelttim, evet canım köfteler mantı gibi pişiriliyor, üzerine sarmısaklı yoğurt ve salçalı sos dökülüyor:))

OZAY dedi ki...

Sibelim canım hastaymışın geçmişler olsun canım.Malum sebeplerden bu aralar uğrayamadım.Kendıne ıyı bak .Halanın ellerıne sağlık.Optum..

HULYA dedi ki...

Sibel'ciğim,
görüşemiyoruz bu aralar pek.İnşallah daha iyisindir canım.Çok değişik bir köfte tarifine benziyor.Üstelik çok da lazzetli sanırım.ellerine sağlık canım.Sevgiler

ngr - (Nigâr) dedi ki...

DUYURU
PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİ 21
http://porselendemlik.blogcu.com , http://birdemliksohbet.blogspot.com ve http://selmahlc.blogcu.com tarafından hazırlanmıştır.
Akşam üstü sohbetine gelen dostlara,
Hanımlarla yapılan günlere,
Beş çayına gelen misafirlere,
Her biri birbirinden lezzetli tarifler…

SELAM SEVGİLİ ARKADAŞLARIM,
14.04.2008--27.04.2008 Tarihleri arasında PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİNE (21) EV SAHİBELİĞİNİ;
http://ngr.blogcu.com
(YANİ BEN) YAPACAĞIM. SİZ SEVGİLİ ARKADAŞLARIMI VE KATILMAK İSTEYEN HERKESİ ETKİNLİĞİMİZE DAVET EDİYORUM!!!
TARİF DEFTERİMİZE VE ETKİNLİĞİMİZE, HEP BİRLİKTE ÇOK GÜZEL TATLAR KAZANDIRMAK İÇİN TARİFLERİNİZİ BEKLİYORUM.
TARİFLERİNİZİ HAZIRLADIĞINIZDA "PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ 21" BAŞLIĞINI YAZARAK SAYFANIZDA YAYINLAYINIZ LÜTFEN.
TARİFİNİZİN HAZIR OLDUĞUNA DAİR DUYURUNUZU, SAYFAMA YORUM BIRAKARAK BİLDİRMENİZİ RİCA EDİYORUM.(CBOXA DUYURU BIRAKILMAMASINI ÖNEMLE RİCA EDİYORUM. GÖZDEN KAÇMA İHTİMALİNE KARŞI YARARLI OLACAKTIR.)
BEN SİZİN SAYFANIZA GERİ DÖNÜP, TARİFİNİZİ KOPYALAYIP KENDİ SAYFAMDA YAYINLAYACAĞIM.

(Ayrıca sizlerden bir isteğim olacak.Uzun zamandır çok aramama rağmen istediğim gibi bir iş bulamadım.
Evlenmeden önce, tekstil sektöründe müşteri temsilcisi olarak kariyerime devam etmekteydim)
Evde kös kös oturmaktan çok sıkıldım. :(
Çocukluğumdan beri istediğim tek şey ‘’bir butik pastanemin olması’’. Birkaç girişimde bulunsamda, hep kısmetsizlikle kaçırdım. Dualarınızın kabul olacağına inandığımdan, benide dualarınızdan eksik etmezseniz çok mutlu olurum.Hepiniz hakkınızı helal edin.)

ŞİMDİDEN TARİFLERİNİ YAYINMAMAMA İZİN VEREN KATILIMCI ARKADAŞLARIMA, EMEKLERİ İÇİN ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM.

MÜJDEEEEEEEEE !!!!!
PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ DERGİSİ ÇIKOYOR.
YAYINA HAZIRLAYANLAR:
www.nasibim.blogcu.com
www.birdemliksohbet.blogspot.com
SORUMLU MÜDÜR:
www.selmahlc.blogcu.com
GRAFİK TASARIM DÜZENLEME:
Melike Sahin

Sizde; sunumuna özen göstererek hazırladığınız, leziz ikramlarınızın dergide yer almasını istiyorsanız porselendemlikdergi@hotmail.com adresine onay mesajı gönderbilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken tekşey; adınızı, sitenizin adresini, dergide yer almasını istediğiniz tarifinizin adını ve link adresini yazarak göndermeniz yeterli olacaktır.
Örn:
İsim: Nigâr
Site adı: http://ngr.blogcu.com
Tarifim: Kral Tacı
Link: http://ngr.blogcu.com/12912091/

SELAM VE SEVGİLERİMLE…
NİGÂR

disal dedi ki...

canım tekrar geçmiş olsun...

daha geçenlerde buna benzer yedim harika bir lezzet....

halanında ellerine sağlık....nefis görünüyor.....

pastacirapunsel dedi ki...

Sibel'ciğimm,

Tekrar geçmişler olsun canikom, umarım artık daha iyisindir....

Halacığının de ellerine sağlık, enfess bir lezzete benziyor..

Sımsıcak sevgiler...

Hülya dedi ki...

Sibel'ciğim,
Biz de yaparız bu köfteyi, biz "yoğurtlu köfte" deriz.
Ne de olsa aynı memleketmiş Gürün'lüyüm ben de..
Benim çok sevdiğim bu köfteye oğlum da bayılır.
Sevgiler..

şengül dedi ki...

çok güzel olmuş ellerine sağlık canım

Feyza Fidan dedi ki...

Canımcım, iyileşiyor olmana çok sevindim :))
Halacığının ellerine sağlık valla enfes bir lezzete benziyor :)
Öpüyorum seni...

Lezzet Gemisi dedi ki...

CANIM, NASILSIN... İNŞALLAH İYİLEŞMİŞSİNDİR. SAĞLIKLI, MUTLU, UMUTLU VE BEREKETLİ BİR HAFTA DİLEĞİYLE.... SEVGİLER....

Asiye dedi ki...

İşte bu şekilde tarifi lezzetli kılabilmek kadar, bu tarifin geçmişi, özellikleri ve hikayesiyle paylaşmıl olduğunuzu görmekte gerçekten çok güzel, teşekkür ederim size...Sanırım hastaymışsınız, umarım artık iyileşmişsinizdir...